Tom handlekurv

Slik velger du riktig gamingskjerm

Forsiden / Slik velger du riktig gamingskjerm
Du har akkurat brukt titusener av kroner på en skreddersydd spill-PC. Den lynraske SSD-en er full av rykende ferske spill, skjermkortet spinner i gang og prosessoren jobber iherdig for å virkelig flekse musklene sine.
 
Det er bare ett problem: Alt dette skal jo vises frem til deg gjennom skjermen, og har du ikke en skikkelig spillskjerm, kan det raskt bli en flaskehals. Hva skal du tross alt med maskinvare som leverer 120 bilder i sekundet, når den gamle skjermen du har stående bare klarer 60?
 
En god skjerm er en viktig investering for å få mest ut av spillene dine, og det er noen essensielle punkter det er verdt å få med seg før du handler.
 
– Du må kjøpe skjerm som står i stil med PCen din. 
 
Se vårt store utvalg av gamingskjerm.
 

Det viktigste: Oppløsning og hastighet

La oss starte med oppløsning. Det er i korte trekk tre oppløsninger du trenger å forholde deg til: 1080p, 1440p og 4K. Desto høyere oppløsning, desto bedre bildekvalitet. Det krever riktignok sitt av maskinen å kjøre spill i 4K-oppløsning. En 4K-skjerm med alle nødvendige teknologier er også kostbar. Per i dag er 1440p-oppløsning ofte bra nok for mange, og er et fint kompromiss mellom bildekvalitet og pris.

Oppfriskningshastigheten til skjermen definerer hvor stabilt og responsivt bildet er. Her er det flere varianter å velge mellom: 60Hz, 75Hz, 144Hz, 165Hz og 240Hz. Jo høyere, jo bedre!

144Hz er gjerne et fint valg for de fleste, og høy oppfriskningshastighet er spesielt viktig i konkurransepregede spill, som setter vekt på lynrask respons

Ved siden av oppfriskningsfrekvens er det også viktig å sjekke om skjermen støtter FreeSync- eller G-Sync-teknologiene. Begge disse synkroniserer skjermen med grafikkortet i PCen, slik at bildet blir enda mer stabilt, responsivt og feilfritt. FreeSync fungerer med AMD-brikker, mens G-Sync er utviklet for Nvidia-grafikkort, så her gjelder det å være bevisst på å velge den teknologien som passer din maskin.


Bildekvalitet eller reponstid?

Til slutt er det lurt å være bevisst på hvilken skjermteknologi du går for. Valget står mellom såkalte TN-, VA- eller IPS-paneler. TN-paneler er rimeligere, men har også noe dårligere fargegjengivelse og innsynsvinkel. Samtidig har de lavest responstid. IPS-paneler leverer finere farger og bedre innsynsvinkler, men har litt dårligere respons. VA-panelene er en mellomting, de har både gode farger og innsynsvinkel, men heller ikke den beste responstiden.

De som kjøper IPS- eller VA-skjermer skal gjerne kose seg med litt bedre bilde, og kan leve med en responstid på 4 millisekund. De som skal spille Counter-Strike eller andre e-sport-fokuserte spill skal helst ha så lite som 1 ms i responstid, og da må du velge en TN-skjerm. Nå kommer det til og med skjermer på 0.5 ms, men det spørs litt om øyet ditt kommer til å merke forskjellen.

I tillegg til alt dette må du selvsagt avgjøre hvor stor skjerm du trenger, og om du kanskje skal vurdere en ultrabred skjerm med 21:9-format. Disse kan gjøre spillingen enda mer naturtro. 


Buede skjermer er noe som blir mer og mer populært. Det er ikke lenger så dyrt å produsere bøyde skjermer, så prisene begynner å gå nedover. Ultrawide-skjermer vokser også veldig, og 21:9-formatet begynner etter hvert å bli en standard for spillere.

G-Sync og FreeSync

Ved høye hastigheter kan bildet på skjermen komme i utakt med grafikkortet, og det fører til «screen tearing», hvor bildet knekker i vannrette skiver. For å løse dette har de to største grafikkortprodusentene Nvidia og AMD, funnet opp hver sin teknologi for å få grafikkort og skjerm til å spille sammen. Hos Nvidia har man funnet opp en chip-løsning, G-Sync, som imidlertid fordyrer skjermene en del. Hos AMD benytter man en programvareløsning kalt FreeSync. Den årlige nyheten er at man ikke kan bruke et AMD grafikkort med en Nvidia G-Sync-skjerm og omvendt. Og da Nvidia sitter på hoveddelen av markedet, er FreeSync kun nyttig for de få.